Now Reading
“Liliom” – o noua premiera de exceptie la Teatrul “Maria Filotti” Braila

“Liliom” – o noua premiera de exceptie la Teatrul “Maria Filotti” Braila

Avatar

Teatrul Maria Filotti prezinta miercuri 16 aprilie , de la ora 18.00 , in sala mare premiera spectacolului LILIOM de Ferenc Molnár, la 105 de ani de la premiera mondiala din Budapesta. Directia de scena apartine lui Victor Ioan Frunza, decorul si costumele sunt semnate de Adriana Grand, iar muzica este compusa de Tibor Cári.

„LILIOM” a parcurs o impresionanta cariera internationala: Fritz Lang, Max Reinhardt, Michael Thalheimer, Schilling Árpád s-au apropiat de aceasta capodopera, iar cinematograful american i-a dedicat opt ecranizari. In Teatrul European al ultimilor cinci ani, textul lui Molnár a fost interpretat scenic in teatre din Germania, Franta, Italia, Marea Britanie.
Povestea vietii si a mortii lui Liliom e o legenda mistica a suburbiei. Este istoria unui atipic pentru care limbajul curent reprezinta un „cimitir al cuvintelor”. Cuvintele reprimate sunt un short-cut la tragedie. În ultima instanta, Liliom se regaseste in tinerii violenti dar paradoxal de fragili ai tendintei Emo din zilele noastre. Liliom e criminalul pe care il iubesti, este baiatul care nu poate plange, desi traieste cu lacrima in gat, este cel care nu poate spune: “Imi pare rau!”

Victor Ioan Frunza este autorul a peste 200 de puneri in scena, monteaza in germana, maghiara, idis, franceza si romana, iar creatiile sale au fost apreciate cu 49 premii nationale si internationale. Este Cavaler al Ordinului Steaua Romaniei si al Ordinului Maltez. La Teatrul Maria Filotti din Braila a mai montat “Visul unei nopti de var” de William Shakespeare ( 2006 ) , “Desteptarea primaverii” de Frank Wedekind (2007) , “Hamlet” de William Shakespeare (2007) , “Identitati” de Dumitru Solomon ( 7 piese de teatru scurt, 2009), “Nastasia. Poveste de cartier” ( 2010 ) . Toate spectacolele realizate de Victor Ioan Frunza au fost apreciate de publicul brailean, s-au jucat in sute de reprezentatii cu sali arhipline, au fost selectionate si au participat la numeroase competitii de teatru si de artele spectacolului din Romania.

Creatiile Adrianei Grand pot fi vazute in Praga, Budapesta, Bratislava, Bucuresti etc. Este laureata cu 23 de premii nationale si internationale. A conceput scenografii pentru spectacole de Andrei Serban, Catalina Buzoianu, Victor Ioan Frunza, Sanda Manu, Parászka Miklós, Gábor Tompa s.a. Adriana Grand este prezenta de patru ani in TOP 100 al femeilor de succes din Romania.

See Also

Tibor Cári este unul din cei mai importanti compozitori de muzica de scena din Romania. A debutat cu muzica la spectacolul „Lectia” de Eugene Ionesco, directia de scena – Victor Ioan Frunza. In prezent, creatiile sale sunt prezente pe scenele din Timisoara, Arad, Bekescaba, Budapesta (Ungaria) si Bucuresti.

Distributia spectacolului este asigurata de Alin Florea , Nicoleta Hancu, Andrei Hutuleac , Emilia Mocanu , Valentin Terente , Silvia Tariq , Zane Jarcu , Florica Popa, Corina Bors , Narcisa Novac , Adrian Stefan , Alexandru Marin si Iulia Vasilescu . Universul si atmosfera piesei vor fi completate de muzica live , interpretata de patru artisti instrumentisti.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top