Now Reading
Prima editie a Festivalului de teatru Independent “Butterfly effect” sau un nou pas inainte pentru educatia prin teatru

Prima editie a Festivalului de teatru Independent “Butterfly effect” sau un nou pas inainte pentru educatia prin teatru

Galatiul s-a imbogatit cu un nou eveniment cultural important si de mare amploare. Vorbim despre Festivalul de Teatru Independent “Butterfly Effect” organizat de prima trupa de teatru independent din Galati, Social Act Theatre, in parteneriat cu Teatrul Dramatic “Fani Tardini” si Primaria municipiului Galati.
Vor fi 7 zile de teatru cum nu s-au mai intalnit la Galati, in care vom putea viziona 16 spectacole, alaturi de invitatii Florin Piersic Jr. si Adrian Nour Nu vor lipsi atelierele dedicate teatrului educational si conferintele sustinute de personalitati marcante ale teatrului romanesc. Pe scena Teatrului Dramatic “Fani Tardini” si Yoobi Pub vor urca trupe de teatru independent din orasele Bucuresti, Iasi, Galati si Oradea si vor aduce in fata publicului spectacole ce identifica directii si tendinte ale societatii romanesti. Dintre cele 10 reprezentatii inscrise la sectiunea Concurs, 3 vor fi desemnate castigatoare.

Am îmbratisat aceasta idee de la inceput , iar prezentarea spectacolelor care vor urma, de catre Radu Horghidan, m-a convins, daca mai era nevoie, ca este nevoie si de acest segment, al manifestarilor culturale. Este un proiect pilot si emblematic pentru tot ceea ce inseamna spatial cultural local si cred ca Galatiul inca are nevoie de un sprijin mult mai concret, mult mai solid. Vreau sa le multumesc invitatilor la aceasta prima editie a festivalului, care vor bucura publicul in zilele urmatoare, sa le urez bun venit, iar celor care vor asista la spectacole sper sa le savureze, pentru ca au ce sa vada. Sunt actori tineri, care prin entuziasmul lor, vor cuceri publicul si sper ca acest festival sa ajunga, cel putin, la cea de-a zecea editie. Succes tuturor!” – Marius Stan, primarul municipiului Galati.

Mi s-a parut o idee de-a dreptul spectaculoasa a intregii echipe Social Act Theatre ( Radu Horghidan – directorul festivalului, Florin Toma – directorul artistic al festivalului si Elena Anghel – selectionerul festivalului), de a realiza acest festival, de a infiinta, in primul rand, prima trupa de teatru independent din Galati. Iata ca si Galatiul devine, incet, incet, un oras 90% cultural, cultura facand parte din evolutia lui fireasca. Mi s-a parut de bun-simt ca acest festival sa fie legat de Teatrul “Fani Tardini” si sa nu aiba loc in vreo alta locatie a orasului. Pentru ca este un debut teatral si un eveniment cultural important, pe care noi, Teatrul “Fani tardini” il organizam in parteneriat cu Social Act Theatre. Le urez bafta acestor tineri la acest inceput de drum. Fie sa ducem impreuna acest festival si la a zecea lui editie!” – Cristian Gheorghe, directorul Teatrului Dramatic “Fani Tardini”.

Acum un an de zile aceasta idee parea doar un vis, dar cu putina ambitie, consecventa si tenacitate, iata ca am reusit sa aducem acest festival de teatru independent la Galati. Ne bucuram foarte mult ca suntem impreuna la un inceput de drum, care sper sa fie inceputul unui festival cu traditie la Galati, care sa completeze festivalul de comedie. Un festival in care artistii se intalnesc, schimba idei, publicul galatean se bucura. Si, nu in ultimul rand, un festival de referinta pe harta teatrala a Romaniei” – a declarat Florin Toma,directorul artistic al Festivalului.

See Also

Prima editie a festivalului de teatru independent “Butterfly effect” include 15 spectacole. Majoritatea trupelor sunt din Bucuresti, avem drept invitat si teatrul Fix din Iasi. De asemenea, ca si candidat independent si invitat special il avem pe Florin Piersic Jr. Exista spectacole de teatru documentar, spectacole -performance, spectacole unde publicul voteaza, se implica activ. Exista spectacole de teatru muzical, “Cantec de leagan” al Mariei Tanase, care va avea loc astazi, 23 septembrie. Avem spectacole de teatru de improvizatie. Avem concertul lui Adrian Nour, de la Vocea Romaniei, sambata, 27 septembrie, la Yoobi. Exista o arie destul de larga de genuri si stiluri. Fiecare dintre trupe s-a incadrat pe criteriile pe care noi le-am propus si sper ca vom reusi sa cream un festival care sa se intereseze de comunitate, de problemele sociale, sa fie elemente de dramaturgie contemporana romaneasca. Spectacolele au genuri diferite, abordari diferite , dar sunt foarte asemanatoare. Sper ca la finalul festivalului, dupa ce vom savura toate aceste genuri teatrale diferite, sa ramanem cu senzatia de unitate, pe care am incercat sa o impunem prin toata initiativa noastra. Totodata, doresc sa amintesc de conferintele care se vor desfasura zilnic, incepand cu ora 14.00, in foaierul Teatrului “Fani Tardini”. Si vom avea trei zile de teatru cu destinatie educationala, conferintele Mihaelei Mihailov si ale lui Dragos Muscalu, care se vor desfasura in Sala Studio impreuna cu un grup de elevi si profesori. Speram ca astfel sa ne concentram mai mult asupra teatrului in educatie, care este o componenta relevanta.
La finalul festivalului se vor acorda si premii, care vor fi hotarate de juriu. Juriul are o sarcina foarte grea, deoarece trebuie sa creeze categorii speciale. Singura rugaminte pe care am avut-o a fost sa nu scoatem artistul din contextul dat, fara titulaturi de “cel mai bun” si fara locuri. Speram sa gasim categoriile reprezentative de premii, care sa poata recompensa cu adevarat munca unui artist. Mi se pare mai putin relevant in ce consta premiile si mai mult relevant ce inseamna premiul respectiv
Radu Horghidan, unul dintre initiatorii trupei de teatru independent Social Act Theatre.

Mai multe informatii despre spectacolele ce pot fi vizionate in cadrul acestui festival , in perioada 22-28 septembrie, puteti regasi pe pagina special creata de revista noastra.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top