Now Reading
Beatrice Lianda Dinu de vorba cu actrita Claudia Motea: E important sa credem in talentul romanesc zamislit din frumusetea sufletului neamului nostru. “

Beatrice Lianda Dinu de vorba cu actrita Claudia Motea: E important sa credem in talentul romanesc zamislit din frumusetea sufletului neamului nostru. “

Avatar

Beatrice Lianda Dinu, puternica promotoare a lifestyle-ului prin arta si incurajarea talentelor, ne propune o incursiune in lumea artistica si ne dezvaluie intr-un interviu cu actrita romano- canadiana Claudia Motea , arta dincolo de cortina .

Beatrice Lianda Dinu:Esti o actrita completa ce a jucat atat in Romania cat si la Hollywood. Ce ne poti spune despre aceasta lume si diferenta de a fi actrita aici si acolo?

Claudia Motea: Cred ca sunt o actrita privilegiata, avand posibilitatea de a ma manifesta artistic pe doua continente: Europa si America. Ma ajuta foarte mult si faptul ca am dubla cetatenie, romano-canadiana. Despre complexitatea fiintei mele ca actrita, as putea vorbi cu mandrie, dar si cu smerenie, in acelasi timp, pentru ca ma definesc nu numai ca actrita, ci si ca dramaturg, regizor, traducator si profesor de arta dramatica. Toate aceste aspecte ale activitatii mele artistice le-am abordat si le profesez , atat in Romania , cat si in strainatate, fie in limba romana, fie in limba engleza. In cazul meu, cand am proiecte teatrale pe care le sustin in Los Angeles, respectiv Hollywood, ma duc pe un teren deja pregatit, sunt asteptata de un public care ma cunoaste si apreciaza. De obicei, am contracte de colaborare cu diferite companii teatrale nord-americane sau sunt invitata de Uniunea si Liga Societatilor Americane , prezidata de doamna Daniela Istrate, pentru a sustine evenimente artistice pentru Diaspora. Vorbind, insa, la cazul general, meseria de actor nu este facila, oriunde te-ai afla in lumea asta.

Beatrice Lianda Dinu:Care crezi ca este imaginea pe care o reprezinta Romania pe plan teatral si cinematografic in afara tarii?

Claudia Motea: Eu cred mult in talentul neamului nostru romanesc. Avem multi romani talentati, in diferite domenii profesionale ce reprezinta cu onoare tara noastra. Se stie ca avem un loc de onoare la Festivalul de Film de la Cannes, iar d.p.d.v. teatral, piesele lui Silviu Purcarete, au fascinat publicul de pe mapamond… Am trait pe viu experiente unice de viata jucand in proiectul international ,,Danaidele “cu care am participat la cele mai prestigioase festivaluri de teatru europene, culminand cu reprezentatii pe Broadway la Lincoln Center New York. Sunt exemple poate intr-o forma succinta, dar foarte reprezentative pentru miscarea artistica romaneasca in afara tarii.

Beatrice Lianda Dinu. Ce inseamna sa fii actor in Romania?

Claudia Motea: De obicei, nu doresc sa dau un raspuns ce vizeaza un plan de concretete al actorului roman. Imi place sa vorbesc despre persoana mea in ipostaza de actor in Romania si sa spun ca eu merg pe linia de proiecte teatrale independente, nefiind angajata a unui teatru de stat, detinand totodata si functia de director artistic al unui teatru independent bucurestean afiliat Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania si predand arta dramatica, la unul dintre cele mai importante centre culturale din Bucuresti. Ca un adaos, ma exprim actoriceste si prin scris. Scriu si produc piese de teatru , pe care le joc in limba romana si in limba engleza.

Beatrice Lianda Dinu:Ce roluri ai jucat si care te-a reprezentat cel mai bine?

Claudia Motea: In genere abordez toate genurile de personaje, de la tragedie la comedie. Justificatoare , pe langa rolurile manusa, sunt apreciata pentru rolurile de compozitie. De exemplu, in prezent pregatesc o piesa in care voi interpreta patru personaje, cu personalitati distincte. Este un proiect teatral , scris de italianul Aldo Nicolaj, intr-un concept inedit al lui Lucian Sabados, directorul Teatrului Maria Filotti din Braila. Personajul,, Puslamaua” a lui Mircea M. Ionescu mi-a adus satisfactii sufletesti incomensurabile prin interpretarea unei pustoaice de numai 13 ani … Nu voi uita niciodata spectacolul sustinut la Teatrul Atlantico din Roma in fata a cinci mii de oameni… Cu one woman showul multimedia,, Iubeste-ma … America!”, in regia lui AL. G. Croitoru, unde interpretez opt personaje intre 25-85 de ani am traversat Oceanul cu succes, nu numai odata, prin cele 83 de reprezentatii sustinute in tara, Europa, Canada si America… ,,SHALOM, ISRAEL!” are un personaj de o consistenta tragica de-a dreptul coplesitoare , iar piesa care are ca personaj central o femeie de la Auschwitz in interpretarea mea, este deja asteptata la Muzeul Holocaustului din Los Angeles, urmand un traseu teatral nord-american… In aceasta piesa evoluez atat ca dramaturg cat si ca actrita… Unele dintre proiecte sunt sustinute de Asociatia Culturala Libris Brasov si se bucura in acest fel de niste coordonate clare pe drumul succesului, stiindu-se la nivel national si international despre promovarea culturii romanesti a acestei prestigioase institutii.

Beatrice Lianda Dinu: Este greu sa fii actor in Romania?

Claudia Motea: Daca destinul tau este cel artistic, iti porti crucea cu mare credinta si nu te poti dezice, in nici un fel, de aceasta profesie!!!

See Also

Beatrice Lianda Dinu: Ce asteptari ai de la publicul roman?

Claudia Motea: Sunt un om caruia ii place sa daruiasca, mai intii, si apoi sa primeasca. Stiu ca prin arta mea fac tot ce-mi sta in putinta sa transmit mesajul artistic cel mai profund, cu iubire, pasiune, talent. Daca daruiesc tot ceea ce am mai uman, mai frumos, astept un raspus de receptare pozitiva de la un public tot mai numeros. Arta este bine si frumos! Oamenii devin mai intelepti , mai ingaduitori, mai sinceri si curati. Cred in acea purificare prin arta… Catharsis!

Beatrice Lianda Dinu: Iti multumim pentru interviu! Ce-ai vrea sa transmiti cititorilor nostri?

Claudia Motea: Sanatate si mai multa dorinta de a se implica, in primul rand ca spectatori la un act artistic, fie teatral, fie cinematografic. E important sa credem in talentul romanesc zamislit din frumusetea sufletului neamului nostru.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top