O privire alternativă asupra unora dintre cei mai mari artiști ai istoriei, cu fotografii care surprind figuri precum Picasso, Brancusi și Matisse în împrejurimile intime ale studiourilor lor private.
Imaginiile sunt semnificative nu atât pentru celebrarea subiectului lor, cât și pentru faimoșii fotografi care le-au surprins – demonstrând modul în care opera unui artist a devenit inspirație pentru altul.
Aici, împărtășim o selecție de fotografii cu artiști la lucru, oferind o perspectivă nepăzită asupra procesului de realizare a unei capodopere.
Constantin Brâncuși de Edward Steichen
Fotograful Edward Steichen și sculptorul Constantin Brâncuși s-au întâlnit în studioul din Paris al lui Auguste Rodin și au devenit prieteni pe tot parcursul vieții. Mai târziu, directorul Departamentului de Fotografie al MoMA, Steichen a devenit un puternic susținător al operei lui Brâncuși, apărându-și faimoasa sculptură Bird in Space, când oficialii vamali americani au susținut că nu este o operă de artă, ci un obiect „utilitar” impozabil, la sosirea sa în Portul New York. O versiune a Bird in Space apare în această fotografie, ridicându-se elegant în spatele artistului român.
Source: Edward Steichen (1879-1973), Constantin Brancusi dans Son Atelier, Impasse Ronsin. Héliogravure. Chalon-sur-Saône, Musée Nicéphore Niepce ©The Estate of Edward Steichen /Adagp, Paris 2016Pablo Picasso de André Villers
În martie 1953, artistul și fotograful francez André Villers l-a cunoscut pe Pablo Picasso, care i-a oferit prima sa cameră de fotografiat. Darul a marcat începutul unei îndelungate prietenii, Picasso și Villers colaborând pentru a publica Diurnes - o carte de experimente fotografice - în 1962. Pe lângă colaborarea cu artistul, Villers l-a fotografiat pe Picasso la locul de muncă în studioul său, surprinzându-l pe artist absoluți, la mijlocul penisului - aparent neștiind prezența lui Villers. În alte fotografii, Picasso se uită direct la obiectivul lui Villers, cu fața lui zdrobind într-un zâmbet în fotografiile care arată artistul în costum.
Source: André Villers, Picasso au Travail, 1955. Tirage gélatino-argentique. Photo © André Villers, Adagp, Paris 2016/Coll. Bibliothèque Nationale de France © Succession PicassoFotograful preferat al lui Christian Dior
Când fotograful german Willy Maywald s-a mutat la Paris la începutul anilor 1930, fotografia a devenit un mijloc atât de a documenta o viață nouă, cât și de a câștiga existența. Deși subiectele sale sunt necunoscute, această fotografie surprinde starea de spirit din Montparnasse dinainte de război - o zonă a Parisului care a devenit o enclavă pentru artiști precum Picasso, Braque, Modigliani, Diego Rivera și Juan Gris. Prieten apropiat al designerilor de modă și al celebrităților, Maywald a continuat să devină fotograf oficial al lui Christian Dior, lucrările sale apărând pe coperțile revistelor, inclusiv Vogue și Vanity Fair.
Source: Willy Maywald, Atelier de Nu à Montparnasse, 1936-1938. Tirage gélatino-argentique postérieur. Paris, musée Carnavalet – Histoire de Paris. Willy Maywald © Association Willy Maywald / Adagp, Paris 2016Ernest Pignon-Ernest
Artistul francez Ernest Pignon-Ernest și-a dezvoltat reputația pentru lucrările care au greutate politică, creând imagini ale corpurilor contorsionate care explorează teme precum SIDA și deportarea. La fel de important ca subiectul său este amplasarea lucrărilor sale, transpuse de la etajul agitat al studioului pentru a fi expuse pe pereții clădirilor care variază de la închisori la burse.
Source: Marie-Jésus Diaz, Ernest Pignon-Ernest dans Son Atelier de la Ruche à Paris, 1994. Tirage gélatino-argentique de 2015 ©Marie-Jésus DiazAlberto Giacometti de Robert Doisneau
Fotoreporter pionier, Robert Doisneau a capturat viața pe străzile Parisului, iar rezultatele - precum Kiss de la Hôtel de Ville - au devenit frecvent iconice. Artiștii orașului au fost, de asemenea, inspirații, iar Doisneau a produs portrete intime de studio cu figuri precum Niki de Saint Phalle, Jean Arp și César. În această fotografie, Doisneau îl surprinde pe Alberto Giacometti în studioul său de la mezanin din strada Hippolyte-Maindron din Paris, obiectivul fotografului poziționat deasupra artistului ca și cum ar fi manevrat de una dintre figurile înalte și reduse pentru care Giacometti a devenit cunoscut. Artistul își va ocupa studioul timp de 40 de ani, citându-și în mod constant mutarea acolo ca „un punct de cotitură” în cariera sa artistică.
Source: Robert Doisneau, Alberto Giacometti dans Son Atelier, rue Hippolyte-Maindron à Paris, 1957. Tirage gélatino-argentique de 2011, Montrouge, Atelier Robert Doisneau. © Robert Doisneau/Gamma–Rapho/Adagp 2016/Succession Alberto Giacometti (Fondation Alberto et Annette Giacometti, Paris)Paul Rebeyrolle de Gérard Rondeau
Renumit pentru fotografiile unui Sarajevo asediat, Gérard Rondeau este, de asemenea, unul dintre cei mai de seamă fotografi de portret din Franța, capturând scriitori și artiști la lucru. Dintre subiecții săi, pictorul Paul Rebeyrolle este cel mai recurent - artistul notoriu privat care a avut încredere în Rondeau să-l filmeze la locul de muncă pentru prima dată în carieră.
Source: Gérard Rondeau, Paul Rebeyrolle dans Son Atelier à Boudreville, 1988. Tirage gélatino-argentique. Chassins, collection Gérard Rondeau. © Gérard Rondeau / Adagp, Paris 2016What's Your Reaction?
Cyborg-head-ul din culise al revistei Daily Magazine și moderatorul InSTAR show.