Now Reading
FACE 2 FACE : SABINA LISIEVICI VS. DIMA ȚUI

FACE 2 FACE : SABINA LISIEVICI VS. DIMA ȚUI

Avatar

Doi actori – Sabina Lisievici și Dima Țui, ambii cu personalități interesante, ambii cu experiență internațională – Sabina la Hollywood, Dima originar de peste graniță, din Republica Moldova, actor în România, la Teatrul Arte Dell’Anima, ambii apreciați și iubiți în domeniile lor, Dima cu un super proiect de poezie pe Instagram, cu mii de followeri la activ, #DimaCelcuRima, Sabina încântându-l pe maestrul Quentin Tarantino, se “confruntă” azi face 2 face într-un nou interviu exclusiv realizat de Daily Magazine.

Enjoy!

 

Cred în continuare că actoria este domeniul care îmi aduce cele mai mari satisfacții pentru că….

Sabina Lisievici – …..nu m-aș vedea făcând altceva și pentru că nu vreau să fac altceva.Actoria și, deopotrivă, creația îmi satisface chintensența sufletului, singurele momente când mă simt cu adevărat în prezent și în viață sunt atunci când joc.

Dima Țui – ……m-a învățat și mă învață în continuare să fiu OM, să empatizez cu oamenii, să mă pun în situația lor și să le înțeleg durerea și bucuria.

 

Cea mai plină de provocări experiență din lumea actoriei de până acum…

Dima Țui – A fost turneul prin zece orașe diferite, cu spectacolul de licență Pygmalion. În fiecare oraș trebuia să ne adaptăm spațiului scenic în așa fel încât totul să iasă bine. Se întâmpla să ieșim pe scenă fără o repetiție și-atunci provocarea devenea și mai fierbinte. De exemplu, la Râmnicu Sărat un domn a închis ușa de la cabină, iar eu, ca să pot ajunge pe scenă, am sărit pe geam, am alergat prin stradă, am înconjurat teatrul de câteva ori, parcă eram preotul în ziua de bobotează, apoi, într-un final, am apărut pe scenă. Un mare norocos, noroc de geam! Acum când mai văd geamuri, îmi vine să-mi fac cruce.

Sabina Lisievici – Producția primului meu film de lungmetraj aici, în România, dar o să vă povestesc despre asta mai pe larg, pe viitor.

 

 

Cred că un artist în momente de criză își găsește puterea/inspirația în…..

Sabina Lisievici – Iubire și forță interioară.

Dima Țui – ….oameni. Oamenii inspiră! Eu când rămân fără putere, fără inspirație, ies din casă și merg cu metroul sau cu autobuzul. În metrou poți vedea oameni mulți și diferiți. O doamnă citește un ziar (chiar mai văd doamne care citesc ziare, e fascinant, știu,) văd un domn care aproape că doarme, văd o fată tinerică, proaspăt căsătorită care pleacă la job, văd un flăcău care încearcă să-i facă cu ochiul (că el nu știe că ea e proaspăt căsătorită,) văd o babă care caută motive de scandal. Oamenii inspiră! Apropiați-vă de oameni, nu vă fie frică.

 

Privind comparativ, lumea artistică din străinătate vs lumea artistică din România, cele mai mari diferențe le resimt în…..

Sabina LisieviciOrganizare. Lipsa structurii, faptul că noi, actorii, trebuie să ne reprezentăm și să ne zbatem pentru o bucată de pâine mai mult ca niciodată. Lipsa siguranței în domeniu și câte și mai câte.

Dima Țui – Mi-e greu să răspund la această întrebare. O las pe mai târziu, promit peste zece ani să revin și să răspund. (Poate până atunci mai fac cunoștință cu lumea din afară, ce bine a sunat asta. Doamne Ajută!)

 

Ca autor, momentele în care ard creativ sunt cele în care….

Sabina Lisievici – În care iubesc și sufăr. Momentele care îmi marchează existența, și aici vorbesc din punct de vedere al creației scrise, în cazul meu, poezia, volumul Arde-mă în versuri, a fost integral scris în Statele Unite ale Americii, timp în care mă simțeam în vervă dar, deopotrivă, singură. Mă duceam pe plaja din Malibu și, cu căștile pe cap și muzica de acasă, sub lumina lunii, scriam…doar scrisul îmi potolea dorul de acasă și de oamenii mei.

Dima Țui – ...mă îndrăgostesc. Când îmi cade o fată pe inimă (sau alunecă, depinde) instant în mine se activează câteva motoare. Eu simt că nu mai calc pe pământ, ci pur și simplu zbor. Când mă îndrăgostesc am și replici, am și cuvinte, am un întreg spectacol în mine. Zburd de nebun, scriu poezie la două noaptea și mănânc zacuscă pe pâine. O bucurie!

 

Mi-aș dori/Nu mi-aș dori ca lumea artistică din România să se schimbe în sensul….

Dima Țui – Mi-aș dori ca lumea artistică din România să se schimbe în sensul…. apropierii om de om. Mi-aș dori ca artiștii să conștientizeze că nu sunt vedete, ci că sunt oameni. Nu ar mai trebui să existe această diferență de “vezi că eu sunt artist, înseamnă că sunt cineva și mă uit de sus la tine.”  Total greșit! Artistul e un om, hai să fim oameni, să ne iubim!

– Nu mi-aș dori ca lumea artistică din România să se schimbe în sensul…. unei degradări sociale. Artistul, pe lângă toate, trebuie să aibă și rolul de educator, să educe, să ajute la dezvoltarea culturii.

Sabina LisieviciMi-aș dori ca lumea artistică din România să se schimbe din nou din punct de vedere al focusului, organizării, ierarhiei destablizate. Mi-aș dori să fim mai liberi în creativitate și gândire, poate să urmăm mai mult exemplele pozitive de afară, să ne ghidăm mai mult după intuiția talentului și nu după regulile demult fanate. 

 

 

3 motto-uri care mi-au definit parcursul în cariera mea de până acum….

Dima Țui – “Actorul vede dincolo de orizonturi” – asta ne-a zis minunata  noastră profesoară, doamna Bogdana Darie, la primul curs de actorie. Arta impune ordine – Liviu Ciulei. Viața începe acolo unde frica se termină – Osho

Sabina Lisievici – “Pe căi aspre înspre stele”,”zarurile au fost aruncate”,”creația este singurul surâs al tragediei noastre”

See Also

 

 

Top 3 lecții de actorie pe care tinerii aspiranți în meserie ar trebui să le învețe în școala de azi

Dima Țui1. Actor este egal OM. 2. Teatrul este o artă colectivă. Totul se face sub premisa <<concesie și colaborare>>. 3. Dacă reușești să-ți găsești drumul interior, atunci reușești să faci teatru.

Sabina LisieviciFiind și de o parte și de alta a baricadei în actorie, adică am și studiat, dar am și predat, consider că, în primul rând, actorul aspirant ar trebui să învețe să fie liber atât pe scenă, cât și în fața camerei de filmat. În această triadă voi include și dicția, care este extrem de importantă pentru un actor și, bineînțeles, disecția scenariilor, împărțirea și înțelegerea profundă a textului pe care urmează să îl joace. Actorii aspiranți trebuie să înțeleagă cu sufletul că pe foaia din fața lor nu se află doar niște propoziții aruncate și un nume fără corp, ci că ei reprezintă sufletul acelui personaj. Doar prin această înțelegere rotundă pot deveni actori.

 

3 obiective setate pentru 2021

Sabina LisieviciÎmi doresc să joc mai mult și cred că obiectivul ăsta mi-l setez în fiecare an, indiferent de cât de mult aș juca. Apoi, îmi doresc să am mai multă grijă de sănătatea mea și, deși aș vrea să spun că unul dintre obiective este să mă relaxez mai mult, știu că nu pot, pentru că munca în domeniul creativității este ceea ce îmi aduce cu adevărat împlinirea și relaxarea mentală de care am nevoie atunci când știu că un proiect este dus la capăt cu bine. Filmul,teatrul și poezia reprezintă părți egale din mine pe care nu le pot da la o parte pentru simple momente de relaxare. Găsesc bucuria în lucruri mici, cum ar fi lumânările aprinse seara, un pahar de vin roșu, prezența oamenilor pe care îi iubesc în timp ce eu răspund online la interviuri. Ce poate fi mai frumos decât atât? Consider că visele fără planuri rămân doar vise care se vor stinge, iar planurile pas cu pas duse la bun sfârșit devin pietre de temelie în viitor. Obiective setate în 2021? Să fiu fericită! Și asta le include pe toate.

Dima ȚuiSă descopăr cât mai multe inimi; Să-mi văd părinții fericiți; Să merg cât mai des posibil pe la biserică.

 

 

Mesajul pe care mi-l adresez mie celui/celei din trecut/viitor

Dima ȚuiMesajul pe care mi-l adresez mie celui/celei din trecut: Salut, Dima! Îți mai aduci aminte când spuneai că în 2021 vei fi deja însurat la tine în sat, cu soție și cu un copil în cărucior? Uite că e 2021 și tu nici iubită măcar nu ai. Să-ți fie rușine, Dima! Mesajul pe care mi-l adresez mie celui/celei din viitor: Salut, Dima! Bine te-am găsit în anul 2070. Planeta s-a vaccinat, pandemia a trecut, iar tu stai pe prag la casă și aștepți pensia de la teatru. Ești cam bătrân da încă nu te dai bătut, încă ai fi în stare să joci rolul unui prinț pe cal alb. Și da, era să uit…e 2070 și tu tot încă n-ai o iubită. Să-ți fie rușine, moș Dima!

Sabina LisieviciMesajul pe care mi-l adresez mie celei din trecut ar fi să învăț să vorbesc mai puțin despre mine cu anumiți oameni din jur, lumea oricum o să te perceapă prin propriile lentile aburite de experiențele lor personale. Așa că…de ce să le explici cine ești sau ce ai făcut? Lasă-i să îți vadă realizările și să te judece apoi prin prisma lor. E vorba aici strict de percepția lor. Ah și încă ceva ! Sabina din trecut, nu ai idee câte poți! Sabina din viitor…sunt mândră de tine!

 

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top