Now Reading
Alimente minune de nelipsit în sezonul de iarnă

Alimente minune de nelipsit în sezonul de iarnă

Există multe alimente, în special disponibile și savurate în timpul iernii, care pot ajuta la lupta împotriva afecțiunilor sezoniere.  Ele vă ajută să vă mențineți confortul și vă oferă ofere nutrienții care sunt cei mai necesari organismului în acest sezon.
„În general, un aliment este promovat la statutul  de super-aliment atunci când oferă cantități mari de vitamine și minerale cu putere antioxidantă, este legat de prevenirea unei boli sau se crede că oferă multe beneficii pentru sănătate”, a declarat dieteticianul Amy Shapiro, MS. CDN și fondatorul Real Nutrition ne spune.

Înainte de a presupune că superalimentele trebuie să fie scumpe sau greu de găsit în afara magazinelor de specialitate, fiți siguri că nu este cazul.

„Mergeți pe culoarul cu produse alimentare de la magazinul dumneavoastră local sau cumpărați din piața locală de fermieri și veți găsi ceea ce eu consider super-alimente: alimente neprocesate, integrale, pe bază de plante [care ne pot] furniza nutrienți importanți, cum ar fi fibre, fitonutrienți, antioxidanți, vitamine și minerale”, spune Rueven.

Cumpărând super-alimente de sezon – chiar și super-alimente de iarnă – înseamnă că acestea vor fi:

mai ieftine, pentru că sunt din belșug;
mai proaspete, deoarece se recoltează adesea la vârf de coacere;
mai ecologice, deoarece sunt recoltate din surse locale (ceea ce scade cantitatea de combustibil folosită pentru a vă transporta alimentele la magazin).
și mai hrănitoare decât omologii lor în afara sezonului.

„Cu cât produsele stau mai mult pe rafturi, cu atât disponibilitatea mai multor nutrienți și antioxidanți poate scădea”, spune Shapiro. „Timpul lung de transport și „datele de expirare” pe rafturile magazinelor par să afecteze în mod dramatic densitatea nutrienților produselor.

Care sunt cele mai sănătoase superalimente de iarnă pe care ar trebui să le cumpărați?

1 Dovleac de iarnă

Oricare dintre soiurile de dovleac de iarnă se găsește din abundență începând cu începutul toamnei (și durează toată iarna). Dovleceii de iarnă au o mulțime de fibre, magneziu, beta caroten și vitaminele C și B6. În plus, consumul acestuia poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului. Dovleacul este, de asemenea, foarte ușor de gătit  cubulețe, asezonați și prăjiți în cuptor pentru o garnitură aromată sau folosiți legumele prăjite ca bază pentru o supă de dovleac, condimentată cu nucșoară și scorțișoară.

 

2 Ghimbir

Căutați o modalitate naturală de a lupta împotriva unuia dintre numeroșii viruși care circulă în timpul iernii sau de a vă recupera? Căutarea dvs. se termină cu ghimbirul, despre care Shapiro spune că a fost folosit de secole pentru a îmbunătăți digestia, a calma stomacul deranjat și pentru a vă stimula sistemul imunitar. Este adesea disponibil pe tot parcursul anului, dar cele mai proaspete rădăcini sunt probabil cele culese în lunile de iarnă. Ghimbirul este destul de puternic când vine vorba de aromă și este grozav în mâncăruri de inspirație asiatică, prăjeli sau înmuiat în apă fierbinte ca un ceai proaspăt de ghimbir.

 

3. Citrice

“Citricele sunt bogate în vitamina C, ceea ce le face ideale în lunile de iarnă, când vine sezonul de răceală și gripă”, explică Shapiro. Ea adaugă că citricele precum portocalele, grapefruitele și lămâile sunt, de asemenea, bogate în minerale și fitochimice, adică substanțe chimice pe bază de plante, potrivit căreia Institutul American pentru Cercetarea Cancerului, care pot ajuta la reducerea riscului de cancer. Amestecați pulpa de portocale în smoothie-uri pentru o aromă proaspătă, facețio salată de fructe cu grapefruit sau adăugați felii de lămâie în ceaiul de după-amiază.

 

4. Mere

O cantitate adecvată de vitamina C este cheia pentru susținerea sistemului imunitar (de mare ajutor în timpul sezonului de răceală și gripă) , iar merele conțin și pectină, o fibră solubilă despre care s-a demonstrat că ajută la reducerea nivelului de colesterol. Sezonul merelor durează până spre sfârșitul verii, dar continuă adesea până la sfârșitul toamnei sau la începutul iernii, în funcție de zona în care locuiți. „Recomand să mâncați coajă de mere, deoarece un procent mare din fibre și fitonutrienți se găsesc în coajă”, spune Rueven.

 

5. Varză de Bruxelles

Varza de Bruxelles este unul dintre cele mai bune alimente de iarnă [atât pentru] gust, cât și pentru densitatea nutrienților. Aceste mini legume crucifere sunt bogate în vitaminele K și C și, de asemenea, conțin folat, mangan, potasiu și vitamina B6. Puteți găti varza de Bruxelles în ulei de avocado, sare de mare și piper, sau prăjită în cuptor ori de câte ori doriți un deliciu sănătos la cină.

 

 

6.  Cartofi dulci

Cartofii dulci sunt o sursă excelentă de beta-caroten, un antioxidant care luptă împotriva daunelor radicalilor liberi și împotriva inflamațiilor. Sezonul lor de vârf are loc din octombrie până în decembrie.

Adăugați cartofi dulci tăiați cubulețe în supe ori de câte ori v-ați plictisit să îi coaceți (deși un cartof dulce copt este o modalitate simplă și delicioasă de a completa o masă). Sau încercați pâine prăjită cu cartofi dulci la micul dejun.

 

7. Praz

Prazul este o sursă consistentă de magneziu – un mineral din care mulți dintre noi avem carențe, ceea ce poate duce la anxietate și iritabilitate. Prazul se asortează de minune cu supe și salate de iarnă, cu conținut scăzut de carbohidrați. Are un gust puțin mai blând decât ruda apropiaă, ceapa și se poate potrivi cu ușurință în majoritatea rețetelor tale preferate. Sunt în sezon începând din octombrie și durează de obicei până la începutul primăverii.

See Also

 

8.  Rodie

Rodia este bogată în polifenoli, cunoscuți a îmbunătăți sănătatea inimii, luptă împotriva infecțiilor și îmbunătățește memoria. Ușor de găsit din septembrie până în februarie, rodiile sunt delicioase în rețete. Încercați-le presărate într- o salată sau turnate în iaurt, smoothie-uri și budincă.

 

9. Broccoli

La fel ca merele, broccoli este o sursă surprinzătoare de vitamina C – o ceașcă conține mai mult de 100% din necesarul zilnic. Studiile au arătat că legumele crucifere precum broccoli conțin compuși care pot fi de protecție împotriva cancerului… trebuie făcute mai multe studii pentru a determina relația dintre legumele crucifere și cancer, dar cercetările care există sunt foarte promițătoare. Broccoli se gătește cu ușurință ca garnitură, dar îl puteți transforma într-o supă cremoasă  sau îl puteți combina cu carne de vită pentru o masă copioasă. Sezonul de vârf al broccoli este din octombrie până în aprilie.

 

10. Sfecla

Această legumă cu rădăcina roșu închis este bogată în folat, potasiu și beta caroten, nutrienți care le aduce un plus unic, dar hrănitor. Nu este cea mai ușor de gătit legumă – nu o puteți prăji întro tavă, de exemplu – dar este un element de bază pentru salata de iarnă. De asemenea, o puteți transforma într-o supă clasică în stil rusesc (a.k.a. borș) sau chiar o puteți mura pentru garnitură.

 

 

 

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top